טיפול בכאבי כתפיים

כאבים בכתפיים פוגעים באנשים בכל הגילאים וכל המקצועות ויכולים להופיע בדרגות חומרה שונות. הכתפיים הן חלק משמעותי מגופנו שאחראי על חלק גדול מטווח התנועה שלנו. כאשר כאבים בכתפיים הופכים להיות יומיומיים או אקוטיים הם עלולים להשפיע על איכות החיים של מי שסובל מהם ואף על יכולות התפקוד היומיומיות. הכאבים יכולים להופיע באופן סימטרי בשתי הכתפיים אבל נפוצים יותר בכתף אחת. כאבים בכתפיים עלולים להקרין לאיברים אחרים בגוף שנמצאים בקרבתם כמו הגב והידיים. במאמר זה נפרט על הגורמים השונים לכאבים בכתפיים, איך מאבחנים אותם, איך אפשר לטפל בבעיה ולמנוע את הכאב.

תוכן עניינים

מהם הגורמים לכאבים בכתפיים?

כאבים בכתפיים יכולים להיגרם מפציעה טראומתית, בעיה רפואית כרונית, אורח חיים ועוד, והם יכולים לבוא לידי ביטוי בתחושה של דקירות או שריפה. הנה כמה דוגמאות לסיבות לכאב:

  1. פריקה או נקע בכתף – מדובר על מקרה שבו רצועות שמחזיקות את מפרק הכתף נמתחו או נקרעו והעצם יוצאת ממקומה.
  2. שבר – שבר בעצמות הכתפיים יכול להיגרם בעקבות תאונה, חבלה ישירה, נפילה וכן הלאה. 
  3. דלקות פרקים – במקרה שהמטופל סובל מדלקות פרקים הן עלולות להוביל לשחיקה בסחוס  ובעקבות כך לכאבי כתפיים. 
  4. דלקת בגידים – דלקת בגידים יכולה להיגרם למי שעושה שימוש יתר לא זהיר בכתף, לדוגמה מי שנושא משאות כבדים או מבצע תנועות אינטנסיביות במסגרת ספורטיבית מסוימת. 
  5. אורח חיים יושבני – אנשים שיושבים הרבה מול מסכים, ממעיטים בפעילות גופנית ואינם זהירים בפעילות גופנית עלולים לסבול מכאבים בכתפיים. 
  6. תקופות של מתח נפשי – פעמים רבות תקופות של מתח ולחץ משפיעות על הגוף שלנו ישירות ויכולים לבוא לידי ביטוי גם בכאבי כתפיים.

אבחון כאבי כתפיים

אבחון כאבים בכתפיים יכלול בדרך כלל מספר שלבים. ראשית, הרופא המטפל ייקח מהמטופל היסטוריה רפואית ויתשאל על הכאב מבחינת העוצמה, משך הזמן שהוא קיים, מתי הכאב מתגבר ומתי נחלש וכן הלאה. בנוסף, הרופא יכול לבדוק את טווח התנועה של המטופל ורגישויות בתנועה בבדיקה פיזיקלית. במקרה הצורך, הרופא יפנה לבדיקות הדמיה שונות כמו רנטגן, MRI, אולטרסאונד ועוד כדי לבחון את הבעיה לעומק או לבדיקות מעבדה כמו בדיקות דם לשלילת זיהומים.

טיפול בכאבי כתפיים

הטיפול בכאב בכתפיים יכול להיות שמרני יותר או פחות, בהתאם לחומרת הכאב. דוגמאות לאפשרויות טיפול: 

  1. הפחתת פעילות ומנוחה: במקרים של פעילות גופנית בעצימות גבוהה יתכן ותהיה המלצה על הפחתת הפעילות ומנוחה כדי להקל העומס על הכתף ועל הכאב בעקבותיו. 
  2. טיפולים משלימים: אפשר לטפל בכאבי כתפיים באמצעות דיקור סיני שיכול להקל במקרה של דלקות, כירופרקטיקה שעוסקת בטיפול במבנה של השלד ושיטת אלכסנדר שתתמקד ככל הנראה ביציבה של המטופל. גם עיסוי רפואי יכול להקל על הכאבים.
  3. שימוש בתרופות: לעיתים ניתן לעשות שימוש בתרופות אנטי דלקתיות ומשככי כאבים להקלה על הכאב.
  4. תרגילי פיזיותרפיה: תרגילים מונחים לחיזוק הכתף, לשיפור טווח תנועה, וכיוצא בכך יכולים להקל על הכאב ולמנוע את החמרתו. 
  5. טיפול באמצעות זריקות: כאשר מקור הכאב בדלקת קשה, אפשר לטפל באזור באמצעות זריקות סטרואידים שיכולות להפחית דלקות ולהקל על הכאבים.  
  6. ניתוח: במקרה ומדובר בקרע גדול בכתף, או פריקות חוזרות יתכן וההמלצה תהיה ניתוח שישקם את המבנה התקין של הכתף.

מניעת כאבי כתפיים

מכיוון שלעיתים מקור הכאב בכתפיים הוא חלק מאורח חיים, עמידה לא נכונה וכדומה, אפשר לעשות פעולות מסוימות כדי למנוע את הכאב. לדוגמה, חימום האזור של הכתפיים לפני שעוסקים בפעילות גופנית כדי למנוע פציעות והחמרה של הכאב, תרגילים שונים שיכולים לעזור בחיזוק שרירי הכתף, הגב והחזה ויכולים למנוע פציעות, מניעה של העמסת יתר על הכתפיים, ישיבה נכונה ובריאה מול המחשב בעבודה ועוד. 

לסיכום, כאבים בכתפיים יכולים להשפיע על הרבה אנשים באופן שונה. המקור לכאב בכתפיים יכול להיות מחלה כרונית, אורח חיים, חבלה ועוד. כדי לטפל בכאב באופן אידאלי צריך לבצע אבחון מפורט ככל האפשר למטופל, שיכלול הבנה של הרקע לכאב, חומרת הכאב ואם צריך גם שילוב של הדמיות ובדיקות מעבדה. כל אלו יחד יכולים לתת תמונה מלאה על מצבו של המטופל ולעזור בבחירת הטיפול המתאים להקלה על הכאב וגם מניעת התדרדרות הבעיה בעתיד.