טיפול תרופתי בכאב

כאבים יכולים לשבש לנו את חיי היומיום ולהוריד באיכות החיים שלנו. קיימים בשוק מגוון טיפולים לכאבים שכוללים בין השאר זריקות נגד כאב, תרופות לשיכוך כאבים, טיפולי פיזיותרפיה, טיפולים במסגרת רפואה משלימה ועוד. לכל שיטה יש את היתרונות והחסרונות שלה, אבל אחת השיטות הנגישות והפשוטות ביותר היא שימוש בטיפול תרופתי. תרופות לשיכוך כאבים פועלות על מערכת העצבים בכך שמשככות את תחושת הכאב ומקלות על הסימפטומים שמגיעים בעקבותיו. כאשר משתמשים בטיפול תרופת, אפשר לעשות זאת באופן זמני וממוקד או כחלק מתוכנית טיפול ממושכת. במאמר זה נפרט על מצבים לשימוש בטיפול תרופתי, סוגי תרופות שקיימות ועוד מידע חשוב.

תוכן עניינים

מתי נשתמש בטיפול תרופתי בכאב?

ישנם מקרים שונים בהם נצטרך להיעזר בטיפול תרופתי לשיכוך כאבים, הנה כמה דוגמאות:

  1. כאבים חריפים: כאשר מטופל סובל מכאב פתאומי וחד בעקבות פציעה, דלקת חריפה, ניתוח וכן הלאה. 
  2. כאבים כרוניים: כאב כרוני מוגדר בדרך כלל ככאב שנמשך מעל לשלושה חודשים הוא יכול לנבוע ממחלות כרוניות שונות כמו דלקת מפרקים או פיברומיאלגיה, כתופעת לוואי של טיפולים שונים, עקב פריצת דיסק ועוד. כאב כרוני יכול להופיע בגב התחתון או בפרקים לדוגמה, אבל יכול לבוא לידי ביטוי גם ככאב ראש. 
  3. כאבים אונקולוגיים: כאב שנגרם עקב סרטן או הטיפול בסרטן.
  4. כאבים בהחלמה לאחר ניתוח: לאחר ניתוחים פעמים רבות ישנם כאבים במהלך ההחלמה, אלו יכולים להיות כאבים חדים יותר או פחות.

קבוצות תרופות לטיפול בכאב

קיימות בשוק מספר קבוצות של תרופות לטיפול בכאבים, לכל אחת מנגנונים והתוויות שונות, יתרונות וחסרונות, נפרט על מספר קבוצות עיקריות:

  • קבוצת האופיאטים (Opioids) – בקבוצה זו ניתן למצוא תרופות חזקות, המשמשות לשיכוך כאבים בינוניים עד חמורים. התרופות פועלות על הקולטנים במערכת העצבים המרכזית של המטופל כדי לשכך כאבים.  הם פועלים על קולטנים במערכת העצבים המרכזית כדי לשכך את התחושה הכואבת. באופיאטים משתמשים פעמים רבות כאשר מדובר על כאבים כרוניים קשים, כאבים חריפיים או כאבים אונקולוגיים. בין התרופות בקבוצה זו ניתן למצוא אוקסיקודון, מורפין, פנטניל ועוד.
  • קבוצת טרמדול (Tramadol) – תרופות מקבוצה זו מיועדות לכאב בינוני עד חמור. התרופות פועלות על קולטני אופיאטים וגם על מערכת הסרוטונין. בין התרופות בקבוצה זו ניתן למצוא טרמל, טרמרז, זאלידאר ועוד. 
  • קבוצת קודאין (Codeine) – תרופות מקבוצה זו משמשות לכאבים קלים עד בינוניים, לעיתים בשילוב  עם משככי כאבים אחרים במקר הצורך כמו פרצטמול. בין התרופות בקבוצה זו ניתן למצוא קודאין, רוקסט, קוד אקמול.
  • קבוצת אוקסיקודון (Oxycodone) – תרופות בקבוצה זו מיועדות לכאב בינוני עד חמור, ומתאימות במיוחד למצעים של כאבים אונקולוגיים או כאבים כרוניים. בין התרופות בקבוצה זו ניתן למצוא אוקסיקוד, פרקוסט ועוד.
  • קבוצת מתדון (Methadone) – תרופות מקבוצה זו משמות לכאב כרוני חמור, במיוחד כאשר מטופלים לא הגיבו טוב לתרופות אחרות. בין התרופות בקבוצה זו ניתן למצוא מתדון ואדולן.
  • משככי כאבים לא סטרואידליים NSAIDs (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) – תרופות מקבוצה זו משמות לכאבים חריפים וכרוניים, והן משמשות להפחתת דלקות, כאבים וחום ומתאימות למצבים כמו כאבי גב, כאבי שרירים, דלקות פרקים ועוד. 
  • קבוצת איבופרופן (Ibuprofen) – תרופות מקבוצה זו משמשות לכאבים קלים עד בינוניים ביניהם כאבי ראש, דלקות, כאבי שיניים ועוד. לקבוצה זו משתייכות תרופות כמו אדוויל ונורופן. 

קבוצת נפרוקסן (Naproxen) – תרופות אלו מיועדות לכאבים בינוניים עד חמורים, כולל כאבי מחזור ודלקות פרקים. בין התרופות בקבוצה זו ניתן מצוא נפרוסין.

התאמת התרופה לסוג הכאב

כאשר מדובר על תרופות לשיכוך כאבים חשוב לבצע התאמה בין התרופה לסוג הכאב והמקור שלו כדי להבטיח את הצלחת הטיפול. לכאבים חריפים בעוצמה קלה עד בינונית אפשר להשתמש באיבופרופן או פרצטמול. כאשר הכאב חמור יותר אפשר לשקול שימוש באופיאטים כמו טרמדול או אוקסיקודון. כאשר מדובר על כאבים כרוניים, יתכן ויומלץ על שימוש באופיאטים כמו מתדון ואוקסיקודון, במיוחד כאשר מדובר על כאבים אונקולוגיים, אז לעיתים יומלץ על שילוב של תרופות. במקרים בהם הכאבים נוצרים בעקבות ניתוח לעיתים מתחילים באופיאטים כמו קודאין או טרמדול, ולאחר מכן עוברים תרופות אחרות. עבור כאבי גב תחתון וכאבי ראש מומלץ פעמים רבות להשתמש בתרופות ממשפחת NSAIDs כמו איבופרופן שיכולות להקל על הכאב. אם הכאב מחריף, אפשר להשתמש בהמלצת רופא באופיאטים כמו טרמדול יכולים להיות אופציה.