כאב צוואר מקרין

כאבי צוואר הם תופעה נפוצה שיכולות להיות סיבות שונות להופעתה. כאשר הכאב מהצוואר מוקרן לאיברים אחרים כמו ידיים, כתפיים, גב או ראש אנחנו מכנים זאת כאב צוואר מקרין (רדיקולופתיה צווארית). כאב צוואר מקרין כרוני יכול להשפיע על התפקוד היומיומי שלנו, להגביל את התנועה ולהקשות על ההתנהלות שלנו.

כדי לשפר את איכות החיים של המטופלים, מומלץ להתערב מוקדם ככל האפשר בין אם באמצעים שמרניים כמו אורח חיים בריא יותר ובין עם באמצעות טיפולים, כדי למנוע התפתחות של בעיות חמורות יותר בהמשך ולשפר את איכות החיים של מי שסובל מכאב בעמוד השדרה הצווארי. במאמר זה נפרט על הגורמים והסימפטומים של כאב צוואר מקרין, איך מאבחנים אותו והכי חשוב איך מטפלים בכאב. 

תוכן עניינים

גורמים לכאב צוואר מקרין

ישנם גורמים שונים שעלולים להוביל לכאב צוואר מקרין, ביניהם:

  1. בעיות בעמוד השדרה הצווארי – עמוד השדרה הצווארי מורכב משבע חוליות המחוברות על ידי דיסקים. הדיסקים נמצאים בין החוליות ובין המפרקים. ישנן בעיות שונות שיכולות להיגרם לעמוד השדרה הצווארי. בעיות אלו יכולו לנבוע משינויים ניווניים פריצות דיסק, כתוצאה מחבלה בתאונה וכן הלאה. בעיות בעמוד השדרה הצווארי הן גורם נפוץ לכאב צוואר שמקרין לאזורים אחרים בגוף. 
  2. אורח חיים יושבני – אורח חיים שכולל ישיבה מרובה מול מסכים, מיעוט פעילות גופנית, תנוחות לא נכונות בישיבה או בהליכה עלול להוביל לכאב בצוואר אשר מקרין לאזורים שונים בגוף.
  3. דלקות במפרקים

הכאב שמוקרן מהצוואר מתרחש כאשר ישנה דחיסה או גירוי באזורי ההסתעפות של העצב הפגוע בצוואר. כך שלמרות שמקור הכאב הוא בצוואר אנו עלולים להרגיש את הכאב המוקרן באזורים נוספים בגוף, אם זה בראש, כתף, זרוע, לסת, גרון, גב, חזה ואזורים נוספים.

 

סימפטומים לכאב צוואר מקרין

הסימפטומים לתופעה של כאב צוואר מקרין יכולים להשתנות בהתאם למקור הבעיה וחומרת הבעיה:

  • כאב בצוואר שמתפשט לכתפיים, לזרועות או לידיים. הכאב יכול להיות חד ושורף, בתחושה של דקירות או נימול.
  • אובדן תחושה או כוח בידיים
  • קושי בטווח התנועה של הצוואר
  • סחרחורות ובחילות
  • תחושת נוקשות
  • כאבי ראש הנגרמים ממתח שרירים
  • כאשר מדובר בפגיעה עצבית יכולה להופיע גם חולשה בשרירי הידיים עד כדי אובדן שליטה בתנועות עדינות.

איך מאבחנים כאב צוואר מקרין?

כדי לאבחן את המקור לכאב צוואר מקרין יש לבצע סקירה של ההיסטוריה הרפואית של המטופל לצד בדיקה פיזית של טווחי תנועה ורמת כאב, תפקוד שרירים ורפלקסים. במקרים מסוימים הרופא יכול להחליט על הפנייה לבדיקת רנטגן, CTאו MRI. את הבדיקות מבצעים גם כדי לשלול בעיות רפואיות אחרות.

דרכי טיפול מומלצות

הטיפול בכאב צוואר מקרין משתנה בהתאם למקור הבעיה ולחומרת הכאב וההשפעה על התפקוד היומיומי. ישנם טיפולים יותר שמרניים וישנם טיפולים יותר חודרניים:

  1. פיזיותרפיה – בטיפול זה נתמקד בתרגילים שונים לשיפור טווח התנועה של הצוואר, חיזוק השרירים באזור הצוואר והכתפיים שיפור יציבה ועוד.
  2. שימוש בתרופות – ישנן תרופות אנטי דלקתיות שיכולות לעזור במידה ומקור הכאב הוא דלקתי וגם משככי כאבים שיכולים.
  3. טיפול עצמאי – חימום או קירור של האזור הכאוב או מריחת משחות מחומרים טבעיים
  4. טיפולים משלימים – אפשר להקל על הכאב באמצעות טיפולים כמו עיסוי רפואי או דיקור סיני.
  5. זריקות – במקרים בהם הכאב אקוטי וחמור אפשר לשקול להזריק תרופות שונות להקלה ושחרור כמו סטרואידים להפחתת דלקת. 
  6. ניתוח – במקרים קיצוניים בהם מקור הכאב נובע ממקור כמו פריצת דיסק, והטיפולים האחרים לא מקלים, יתכן ויומלץ על ניתוח לשחרור הלחץ על העצבים.

לסיכום, התופעה של כאב צוואר מקרין היא תופעה שיכולה להשפיע על איכות החיים של מי שסובל ממנה. מומלץ לחקור לעומק את מקור הבעיה ולהתאים את הטיפול בהקדם האפשרי שניתן כדי למנוע את התדרדרות הבעיה.