פריצת דיסק בגב

כל מי שסובל מפריצת דיסק יודע לומר שזו תופעה לא פשוטה ולא נעימה. עמוד השדרה שלנו בנוי מרצף חוליות, ביניהן נמצאים דיסקים שמונעים חיכוך בין החוליות, הדיסק הוא מין טבעת \ עשויה סחוס דמוי ג'ל שמטרתה למנוע זעזוע בעמוד השדרה ולאפשר לו לנוע בגמישות. פריצת דיסק בגב מתארת מצב שבו נזק או פגיעה לדיסק גורמים לכך שהוא זז או משתנה, מה שמוביל לכאבים חזקים בגב וקושי בתנועה.

תוכן עניינים

ממה נגרמת פריצת דיסק?

פריצת דיסק עלולה לקרות כאשר הסיבים הקשיחים החיצוניים שעוטפים את הדיסק נקרעים או נחלשים, זה יכול לקרות בגלל תהליך ההזדקנות הטבעי או בעקבות מכה או חבלה, לדוגמה במהלך תאונת דרכים. כאשר המעטפת של הדיסק נחלשת, החומר שנמצא במרכזו של הדיסק יכול לבלוט החוצה מה שמוביל לתופעת המכונה בלט דיסק. כאשר החומר פורץ מתוך הדיסק, זה מוביל לתופעה שמכונה פריצת דיסק. פריצת דיסק יכולה לקרות בבת אחת, או להיווצר אט אט במהלך תקופה של שבועות, חודשים או שנים.

מה מעלה את הסיכון לפריצת דיסק?

כאמור פריצת דיסק יכולה להיגרם מגורמים חיצוניים אבל ישנן גם נסיבות אחרות שמעלות את הסיכוי לסבול מפריצת דיסק:

  1. נטייה גנטית – יש אנשים שהם בעלי יש נטייה גנטית שקשורה למבנה של הגב, עמוד השדרה וכן הלאה, ובמקרה שלהם הסיכויים לפריצת דיסק גדלים. 
  2. עודף משקל – אנשים שנמצאים במשקל עודף עלולים לייצר יותר עומס על עמוד השדרה מה שיכול להוביל לפריצת דיסק.
  3. שרירים מוחלשים בגב – מי ששרירי הגב שלו פחות חזקים, עלול להעמיס יותר על עמוד השדרה.
  4. סגנון חיים – ישנם אנשים שבמסגרת עבודתם או במסגרת תחביבים נוהגים לשאת משקלים כבדים, הדבר עלול להעמיס על עמוד השדרה ובמיוחד במצבים שמרימים משקל באופן לא בטיחותי, באותה מידה גם מי שנאלץ להתכופף הרבה במהלך היום יום או לשבת באופן ממושך עלול להעלות את הסיכויים שלו לסבול מפריצת דיסק. מנגד, מי שאינו נוהג לעסוק בפעילות גופנית בכלל גם מעלה את הסיכוי משום שפעילות גופנית מזרימה דם לעמוד השדרה ולדיסקים ושומרת על תקינותם. 
  5. מצבים מולדים של עמוד השדרה – מי שנולד עם בעיות כמו עקמת לדוגמה עלול במהלך חייו מפריצת דיסק.

אבחון פריצת דיסק

חשוב לדעת שישנם מקרים רבים בהם פריצת דיסק תהיה ללא תסמינים, אבל ישנם מקרים בהם יש תסמינים ששייכים לתופעה ביניהם:

התסמינים הקשורים לפריצת דיסק יכולים להיות מורגשים בכל איבר המחובר לעמוד השדרה באמצעות עצבים. לדוגמה, אם הלחץ בגלל פריצת הדיסק מורגש באזור שמחובר בעצבים לרגליים, יתכן ויופיעו תסמינים של כאב או נמלול ברגליים. חוזק התסמינים והשפעתם תלויה בחומרת פריצת הדיסק, המיקום שלה, העצבים הסמוכים וכן הלאה. בדרך כלל בהופעת התסמינים מתקדמים להמשך בירור אצל רופא מומחה שיכול לשלוח לבדיקת הדמיה כמו CT או MRI בה יהיה ניתן לראות אם יש פריצת דיסק.

טיפול בפריצת דיסק

במקרים הקיצוניים יותר אפשר לנסות לטפל בפריצת דיסק באמצעות ניתוח, לרוב לפני שנפנה לניתוח ננסה שיטות אחרות כמו פיזיותרפיה, הידרותרפיה ובעיקר טיפולים מהרפואה המשלימה כמו דיקור סיני, רפלקסולוגיה ופעילות גופנית מתונה כמו יוגה ופילאטיס.

איך ניתן למנוע פריצת דיסק?

אי אפשר למנוע במאה אחוז פריצת דיסק אבל אפשר להוריד את הסיכויים, בדרך כלל באמצעות אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית שמחזקת את שרירי הליבה, שמירה על משקל תקין, הימנעות מפעולות שמפעילות הרבה עומס על עמוד השדרה והימנעות מישיבה ממושכת.